Cum sa ai un Food Truck peste noapte? Simplu.

Idee de afacere: Rulota Fast Food

Continuam seria sfaturilor din domeniul financiar si venim cu o idee deja introdusa pe piata de ani buni, dar despre care oamenii nu cunosc amanunte. Fiind inundati de cladiri de birouri, mari branduri, multinationale si alti giganti de genul, putem foarte usor sa ne indreptam in sens opus, rudimentar si sa ne axam pe o afacere de tip rulota fast-food, pe care sa le punem chiar sub nasul lor. O piata de desfacere uriasa in zona unor asemenea companii.

Aspectele pozitive ale unei astfel de afaceri:
– buget necesar redus, cea mai mare investitie fiind reprezentata de achizitonarea rulotei in sine;
– poate fi amplasata in puncte cheie in oras, ba chiar poate fi mutata foarte usor;
– salariile angajatilor nu sunt exorbitante nefiind nevoie de profesionisti desavarsiti;
– mobilitate privind gama de produse este foarte mare, ajustarile ulterioare din meniu fiind usor de efectuat;
– dotarile necesare nu reprezinta cheltuieli mari, dat fiind si spatiul mic.

Investitia initiala intr-o astfel de afacere nu este una foarte mare, in principal datorita spatiului mic utilizabil. Bineinteles, cea mai mare cheltuiala o reprezinta achiztionarea rulotei propriu-zise, cel mai convenabil, una folosita anterior tot in acest domeniu. Pretul unui acest gen de vehciul poate ajunge pana la 20 de mii de euro.
Exista totusi si situatii in care aceste rulote nu vin echipate cu toate dotarile necesare asa ca este nevoie sa cunoastem cateva elemente necesare demararii proiectului.

Asadar rulota trebuie sa fie dotata cu:
– cuptor;
– grill;
– friteuza;
– hota;
– mobilier;
– tigaie electrica;
– aparaturi gustari dulci.

Trebuie sa cunoastem, de asemenea, de la bun inceput, ca este nevoie sa respectam si reglementarile legale la care se supune o astfel de afacere.
Cel mai important aspect in aceasta cauza il reprezinta codul CAEN. Codul potrivit pentru o astfel de afacere este 5610 – Restaurante, codul pentru vanzarea produselor alimentare prin intermediul unei rulote fast-food, prepararea si vanzarea mancarurilor pentru consum imediat.

De asemenea avem nevoie si de alte tipuri de autorizatii de functionare. Incinta reprezentata de rulota trebuie sa primeasca toate aprobarile sanitar-veterinare anterior demararii actiunilor. Aceste aprobari se bazeaza in special pe igiena, anexa fiind si un contract cu o firma specializat in colectarea deseurilor. Tot legat de igiena se leaga si cursurile de notiuni de igiena pe care trebuie sa le urmeze oamenii angajati. O alta aprobare necesara vine din partea primariei pe raza careia se va desfasura activitatea, reprezentand o autorizatie de functionare.

Pe partea de cheltuieli putem vorbi despre cele mai importante printre care se numara cheltuielile cu personalul angajat, cheltuielile cu marfa, chiria si utilitatile. Nu trebuie insa uitate cheltuielile legate de amortizarea investitiei initiale.

Din punct de vedere al venitului, conteaza in special amplasarea rulotei in zone foarte populate, care genereaza si un flux ridicat de clienti. Astfel, prin absurd putem aproxima suma de 15 lei ca fiind media unui bon de cumparaturi. Raportat la un numar de inceput de 100 de clienti pe zi, incasarile zilnice se ridica la 1500 lei. Bineinteles, aceasta suma va imparita in cheltuieli si profit, ponderea cheltuielilor fiind mult ridicata fata de cea a profitului. Insa daca putem aprecia o pondere a profitului de 10% la finalul cheltuielilor, avem asigurata suma de 150 lei profit la finalul zilei. 4500 lei la finalul unei luni. Cu cat este posibil sa marim aceste doua variabile reprezentate de media unui bon valoric si de numarul de clienti cu atat putem obtine un profit mai mare care ne va ajuta in dezvoltarile ulterioare.

Pentru cei care vor sa demareze o astfel de afacere trebuie sa stie ca este posibila si atragerea unor fonduri europene. Obtinerea sumelor de bani nu este grea insa cu totii stim procesul indelungat si birocratia din ziua de azi. Insa pentru un plan bune pus la punct, toate acestea nu mai reprezinta piedici ci doar simple formalitati. In orice caz, pentru atragerea de fonduri europene este nevoie de o ampla informare anterioara demararii afacerii.

Succes!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *