Tot ce trebuie sa stii despre Facebook Instant Articles

Inceputul sfarsitului “click aici”

Facebook a anuntat de mai bine de un an si a experimentat alaturi de un grup foarte restrans de publisheri din America si Europa, Instant Articles sunt acum disponibile si publicatiilor din Romania. Astfel am decis sa experimentez aceasta noua oportunitate oferita de catre Facebook si sa vedem in ce masura va putem oferi o experienta mai placuta in citirea articolelor noastre.

Scris de Toma Alin, – momentan testam articolul.

Acest articol va fi actualizat permanent pana vom reusi ca toate informatiile necesare sa fie intr-un singur loc.

Ce inseamna Instant Articles?

Articolele pe care un publisher decide sa le trimita in acest format pe Facebook se vor deschide chiar in aplicatia retelei de socializare, fara a mai deschide un alt browser sau site-ul. Pe langa timpul de incarcare mai redus, Facebook aduce si o uniformitate a articolelor. Ele vor arata in mare parte la fel, cu mici diferente de la un publisher la altul. In plus, vor avea si feature-uri in plus, precum posibilitatea de a integra harti interactive.

In aceasta imagine aveti un exemplu cu localizarea.

Cum observi in News Feed care articole sunt Instant Articles?

Acestea sunt evidentiate printr-un simbol ilustrat cu un fulger. Asa le veti deosebi de celelalte si aveti “garantia” Facebook ca se vor incarca mult mai rapid si vor consuma mai putin din internetul dumneavoastra.

Aici puteti observa cum iese in evidenta un Instant Article

Reclame, Publicitate, Monetizare
Bineinteles, credeati ca scapati de reclame? Facebook ofera publisherilor doua variante:

– sa-si puna propriile reclame (cu 100% din incasari);
– sa vanda prin reteaua proprie a FB (cu 70% din incasari).

Pentru useri insa nu conteaza, ele vor fi afisate la fel, intr-un mod neintruziv, cel putin la prima vedere.


Instant Articles sunt disponibile exclusiv in aplicatia Facebook de pe telefoanele mobile si tablete, iar ca sa modificati/testati respectivele articole o puteti face numai de pe un mobil, pe tableta inca nu exista aplicatia Facebook Pages.

Cum sa-ti integrezi Instant Articles pe site-ul tau
Simplu! Cu un plugin: instant articles. Install si mai departe te descurci.

Si sa concluzionam
Privesc cu prudenta catre acest nou feature al Facebook-ului. Daca Instant Articles se va dovedi in timp o solutie mai buna decat propriul nostru site de mobil, voi muta cat mai multe articole acolo. Dar pana atunci, testez si va tin la curent cu ce se mai intampla.

Pentru cei pasionati de cifre si care au propriile pagini, va voi dezvalui si la ce concluzii am ajuns in privinta reach-ului. Pentru ca intrebarea pe buzele oricarui publisher este: va ajunge un Instant Article la mai multi useri in newsfeed decat un post obisnuit?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *