Ba frate, stiai ca rosia e fruct?

Zilele trecute purtam o discutie dubios de enervanta cu cativa prieteni despre o leguma, si anume rosia. Ca e perfecta la diverse salate, ca are gust de cacat plastifiat pe timp de iarna cand sunt aduse de la polonezi, ca atunci cand eram mic de ma duceam la tara o luam cu japca si o mancam nespalata sau ii dadeam un pic de sare, sa dea bine, ba pentru sfantul sos de rosii pe care-l fac pentru burgeri, dar asta e alta discutie, bun. Ideea e ca eu stiam de nu stiu unde (pentru ca nu-mi amintesc) ca rosia nu este tocmai o leguma, ci o fructa sau un fruct. Da frate, e ca un kiwi, doar ca-i alta culoare.

Treaba devine si mai serioasa dupa ce am citit pe net mai multe si cica de prin 1900 americanii (ma asteptam sa fie britanicii, ca aia fac cate un meleon de studii pe an despre orice, si de ce se caca pasarea turcoaz cred ca e studiu) au decis ca din punct de vedere botanic rosiile sunt fructe, iar prin 2000 UE a decis oficial ce au decis desteptii aia acum 100 de ani.

De ce oare?

Botanistii spun ca fructele sunt partea plantei care se dezvolta dintr-o floare care de asemenea este sectiunea care contine seminte. Pentru ca in latina rosia este numita ‘lycopersicum’ (piersica-lup), pentru ca are numeroase seminte si un interior carnos. Pana mea, desi e inrudita cu ardeiul, cartoful, vanata si tutunul, ea a drec e fructa.

Mi se pare atat de mindfuck / funny af chestia asta incat as merge intr-un magazin si sa-i zic unuia ca a gresit catalogarea, baiatul meu.

Asadar… rosia este un fruct pentru ca asa vor americanii. Dar, ce sa vezi boss? Am descoperit si alte legume care de fapt sunt fructe in cercetarile mele!

Legume care sunt de fapt fructe

  • Vanata – are seminte in interior si textura carnoasa;
  • Dovleacul – interior moale si carnos plus superbele seminte care asteapta sa fie prajite;
  • Ardeiul – asta vezi Doamne n-are interior ca celelalte, dar are seminte;
  • Maslina – copac cu flori, fructe cu o singura samanta ca si piersicile, ciresele.

Si daca stai sa te gandesti mai gasesti… castravete, avocado, fasolea, mazarea. Se pare ca am trait intr-o minciuna pana acum!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *